Τα οφέλη ενός πρωτεϊνικού ροφήματος Whey σε μια ισορροπημένη διατροφή

Τα οφέλη ενός πρωτεϊνικού ροφήματος Whey σε μια ισορροπημένη διατροφή

Η πρωτεΐνη Whey είναι ο πιο αποτελεσματικός και πρακτικός τρόπος για να προσθέσετε πρωτεΐνη στη διατροφή σας χωρίς να επιβαρύνεστε με τις επιπλέον θερμίδες από υδατάνθρακες ή λίπη που έχουν οι τροφές υψηλές σε πρωτεΐνη όπως πχ το κρέας.
Το ιδανικό σενάριο για μια ισορροπημένη διατροφή είναι να υπάρχει ένας συνδυασμός ροφημάτων και στέρεων γευμάτων.
Ένα ρόφημα πρωτεΐνης συνήθως περιέχει 70-90% πρωτεΐνη, παρέχοντας στο σώμα αυτό που χρειάζεται για να διατηρήσει και να χτίσει τον μυϊκό ιστό του ο αθλούμενος ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην γρήγορη ανάρρωση μετά από μια προπόνηση.

Από που προέρχεται και πως παρασκευάζεται η πρωτεΐνη ορού γάλακτος Whey ;
Ο Ορός γάλακτος είναι το ημιδιαφανές υγρό μέρος του γάλακτος που παραμένει μετά τη διαδικασία παρασκευής τυριού μετά την πήξη και την αφαίρεση του τυροπήγματος.
Ο όρος «ορός γάλακτος» αναφέρεται σε μια πολύπλοκη ουσία που διαχωρίζεται από το υγρό και αποτελείται από ένα συνδυασμό πρωτεΐνης, λακτόζης, ανόργανων στοιχείων, ανοσοσφαιρινών και ιχνοστοιχείων λίπους.
Στην συνέχεια η πρωτεΐνη ορού γάλακτος ξηραίνεται και πωλείται σε μορφή σκόνης.

Τι είναι η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (Concetrated);

Η πιο ευρεία γκάμα προϊόντων πρωτεΐνης σε σκόνη που συναντάμε είναι οι Whey Concetrated (συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος)
Η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι η λιγότερο επεξεργασμένη μορφή της whey, η οποία περιέχει χαμηλά επίπεδα λίπους και χοληστερόλης και υψηλότερα επίπεδα βιοδραστικών ενώσεων με τη μορφή λακτόζης.

 

Τι είναι η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (Isolated);

Ένα προϊόν είναι Isolated όταν το λίπος έχει αφαιρεθεί και είναι χαμηλό σε βιοενεργές ενώσεις.
H Whey Isolated είναι γνωστό ότι είναι η πηγή υψηλότερης συγκέντρωσης πρωτεΐνης καθώς και με ελάχιστες εως μηδαμινές ποσότητες υδατάνθρακα, λίπους και λακτόζης.
Έχει ευκολότερη διάλυση, γρήγορη απορρόφηση και πέψη. Ιδανικότερη σε όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη.

 

Τι είναι η υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (Hydrolyzed);

Υπάρχει επίσης ένας τύπος Whey που ονομάζεται υδρο-απομονωμένος ορός γάλακτος, ο οποίος είναι γνωστό ότι είναι λιγότερο αλλεργιογόνος από την Concetrated Whey ή την Whey Isolate, αλλά είναι μακράν ο πλέον επεξεργασμένος τύπος πρωτεΐνης ορού γάλακτος και το κόστος υψηλότερο από τις υπόλοιπες επεξεργασίες.
Η υδρόλυση των προϊόντων απομόνωσης διασπά τις μεγαλύτερες πρωτεΐνες σε μικρότερα κομμάτια για ταχύτερη απορρόφηση.

Άλλες πηγές προέλευσης για την παρασκευή πρωτεϊνικών σκευασμάτων σε σκόνη

Εκτός από τις whey, υπάρχουν και άλλες πηγές για την παρασκευή πρωτεϊνικών σκευασμάτων, όπως η Βeef (μοσχάρι), Μilk (γάλα), Casein (καζεΐνης) ή φυτικής προέλευσης όπως από σόγια , ρύζι, αρακά για vegan προτιμήσεις.

Επίσης πολλές φορές οι εταιρίες για να προσφέρουν οικονομικότερες επιλογές, βγάζουν πρωτεϊνικά ροφήματα με μείγμα πηγών, τα λεγόμενα blend , που όμως ενώ αναφέρονται οι πολλαπλές πηγές , σπανίως αναφέρεται η ποσόστωση αυτών επί του 100% της συνολικής ποσότητας.

Σε κάθε περίπτωση οι whey δικαίως θεωρούνται ότι είναι στην κορυφή της πυραμίδας

Ποια είναι η χρήση τους;

– Ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμπληρώσουν τη διατροφή μας σε πρωτεΐνη. Εάν σε κάποιο γεύμα έχουμε χαμηλή ποσότητα πρωτεΐνης τότε μπορούμε να συμπληρώσουμε την πρωτεΐνη του γεύματος με ένα πρωτεϊνούχο ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

– Ροφήματα για την αντικατάσταση γευμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν δεν υπάρχει χρόνος για ένα κανονικό γεύμα. Τα ροφήματα αυτά πρέπει να έχουν την αναλογία ενός κανονικού γεύματος σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος

– Γενικά μετά την προπόνηση είναι καλύτερο να λαμβάνουμε ρόφημα πρωτεΐνης με ταχεία απορρόφηση ώστε να ακολουθήσει ένα στέρεο γεύμα με τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά έχοντας ένα περιθώριο χρόνου μέχρι να επιστρέψουμε στο σπίτι ή στην εργασία.

Τα βασικά οφέλη ενός ροφήματος πρωτεΐνης whey

– Αυξάνει την αντοχή και χτίζει τους μυς
– Καίει το λίπος
– Μειώνει τις λιγούρες
– Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
– Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας
– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα