Μπορεί το πρωινό να μας βοηθήσει και να μας κρατήσει δυνατούς; Η διατροφική επιστήμη είναι περίεργη.

Το πρωινό θεωρείται συχνά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Και ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι καλό για την υγεία μας, αυτό δεν σημαίνει πώς δεν μπορούμε να το παραλείψουμε.

Το πιο σημαντικό είναι να τρώμε υγιεινά γεύματα γεμάτα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που θα μας παρέχουν ενέργεια όλη την ημέρα.

Μπορούμε να παραλείψουμε το πρωινό γεύμα;

Το πρωινό γεύμα έχει τα παρακάτω οφέλη:

– Απώλεια βάρους: Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες έκαψαν 2,5 φορές περισσότερες θερμίδες κατά την διάρκεια της ημέρας όταν έτρωγαν ένα μεγάλο πρωινό και ένα μικρό δείπνο σε σύγκριση με ένα μικρό πρωινό και ένα μεγάλο δείπνο.

Παράλληλα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία σε άντρες και γυναίκες διαπίστωσε πως όσοι δεν έτρωγαν πρωινό, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν το βάρος τους και να είναι παχύσαρκοι.

– Πιο σταθερό σάκχαρο: Μελέτη για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι όσοι δεν έτρωγαν πρωινό είχαν υψηλότερα επίπεδα HbA1 και πιο μεταβλητά επίπεδα σακχάρου.

– Μικρότερος κίνδυνος να προσβληθούμε από καρδιακές παθήσεις: Μελέτη διάρκειας 23 ετών διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν πρωινό είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

– Υψηλότερη απόδοση στην εργασία και στο σχολείο: Έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση πρωινού προσφέρει ένα μικρό πλεονέκτημα στη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης. Για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι μαθητές που τρώνε πρωινό τείνουν να έχουν καλύτερους βαθμούς και είναι λιγότερο ταραξίες μέσα στην τάξη.

Την ίδια στιγμή άλλη έρευνα διαπιστώνει ότι όταν δεν τρώμε πρωινό παίρνουμε λιγότερες θερμίδες κάτι που μας βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Παράλληλα δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν να αποφεύγουν να τρώνε πρωινό κατά διαστήματα εν είδη νηστείας αποκομίζοντας οφέλη όπως:

– Μικρότερος κίνδυνος χρόνιας ασθένειας: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούν ένα είδος νηστείας κατά διαστήματα έχουν λιγότερες πιθανότητες για ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

– Καλύτερος έλεγχος του σακχάρου: Ακολουθώντας μία νηστεία κατά διαστήματα μπορεί να μας βοηθήσει σε καλύτερα επίπεδα ινσουλίνης, για τα άτομα με διαβήτη, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τις αυξητικές εξάρσεις του σακχάρου.

Δεν χρειάζεται να μην τρώμε πρωινό για να αποκομίσουμε τα οφέλη μιας κατά διαστήματα νηστείας. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να φάμε νωρίτερα την ημέρα και να μην τρώμε το βράδυ. Τα βραδινά γεύματα καθώς και τα σνακ μπορούμε να τα αποφύγουμε καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε αργά τείνουν να παίρνουν περισσότερες θερμίδες όπως και να καταναλώνουν τροφές από ταχυφαγία.

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι οι απόψεις διίστανται με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για τους ειδικούς να καταλήξουν αν η κατανάλωση του πρωινού γεύματος κάνει καλό στην υγεία μας.

Πιο αναλυτικά μπορεί κάποια έρευνα να διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που χαίρουν καλύτερης υγείας τείνουν να τρώνε πρωινό. Αλλά δεν είναι σαφές εάν το πρωινό είναι αυτό που τους κάνει πιο υγιείς ή απλά τα άτομα που τρώνε πρωινό είναι υγιή για λόγους που δεν σχετίζονται με αυτό.

Η κατανάλωση ή όχι ενός πρωινού γεύματος έχει να κάνει με τις ανάγκες κάθε ανθρώπου.

«Έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα του καθενός. Άλλοι τρώνε νωρίς ενώ κάποιοι άλλοι δεν πεινάνε το πρωί», εξηγεί η διατροφολόγος – διαιτολόγος, Μπόνι Τάουμπ-Ντιξ

Γιατί το πρωινό δεν είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

Όσον αφορά το βάρος και την υγεία γενικότερα, τι και πόσο τρώμε είναι πιο σημαντικό από ό, τι την ώρα που τρώμε.

«Η αγαπημένη μου λέξη είναι ισορροπία και αυτό είναι που κάνει την μεγάλη διαφορά», λέει η Μπόνι Τάουμπ-Ντιξ.

Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν την κατανάλωση του πρωινού γεύματος χωρίς όμως να παρουσιάζουν επαρκή στοιχεία για τα όποια οφέλη.

Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής απόδοσης το πρωί σε σύγκριση με το να είμαστε νηστικοί, εντούτοις λίγες είναι οι ενδείξεις πως αυτό είναι καλύτερο αν εμείς τρεφόμαστε κανονικά κατά την διάρκεια της ημέρας.

Εάν δεν φάμε πρωινό, είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το σημαντικό είναι να τρώμε γεύματα με θρεπτικά συστατικά το υπόλοιπο της ημέρας. Να σημειωθεί ότι η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα DASH θεωρούνται από τους διατροφολόγους τα πιο υγιεινά είδη διατροφής που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Για ένα υγιεινό πρωινό επιλέγουμε, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες υγιεινά λιπαρά

Η Μπόνι Τάουμπ-Ντιχ προτείνει ένα συνδυασμό από πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες που βοηθούν την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και των μυών, μαζί με υγιεινά λιπαρά.

Για παράδειγμα:

Διατροφή DASH

– Βρώμη με φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου και μούρα.

– Γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς.

– Τοστ ολικής αλέσεως με αυγά ή / και τυρί και λαχανικά.

Μεσογειακή διατροφή

– Αυγά καγιανά με σπανάκι και ντομάτα.

– Ομελέτα με ντομάτα και κολοκύθι.

– Τοστ ολικής αλέσεως με πουρέ αβοκάντο και αυγό

Αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές όπως τα γλυκά δημητριακά ή τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα καθώς μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αντ ’αυτού, επιλέγουμε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως σε σχέση με εξευγενισμένους κόκκους, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τις οποίες χωνεύουμε πιο αργά με αποτέλεσμα να μην έχουμε αίσθημα πείνας.

Συνοπτικά

Το πρωινό συνδέεται με οφέλη όπως η ενέργεια και το σωστό βάρος σε μερικούς ανθρώπους.

Γενικά, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι η κατανάλωση ή όχι του πρωινού είναι σωστή. Έτσι, μπορούμε να επιλέξουμε να φάμε πρωινό, ή και όχι, με βάση την προτίμηση μας.