Κρεατίνη – Το δημοφιλές συμπλήρωμα για υψηλές αποδόσεις!

Η κρεατίνη αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα και ευρέως χρησιμοποιούμενα αθλητικά συμπληρώματα διατροφής.

Μπορεί να περιγραφεί σαν ένα πολύ ισχυρό καύσιμο που χρησιμοποιείται για ενέργεια κατά τη διάρκεια προπονήσεων υψηλής έντασης και φορτίων όπως η προπόνηση με βάρη .
Η κρεατίνη είναι αζωτούχο οργανικό οξύ και ο βασικός της ρόλος είναι η διευκόλυνση της ανακύκλωσης της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), την ποσότητα ενέργειας του κυττάρου που βρίσκεται κυρίως στους μύες και τον ιστό του εγκεφάλου .
Αυτό επιτυγχάνεται με την ανακύκλωση της διφωσφορικής αδενοσίνης (ADP) στο ATP μέσω φωσφορικών ομάδων.
Η σύνθεση της κρεατίνης πραγματοποιείται στο πάγκρεας και τα νεφρά. Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αποθηκευμένης κρεατίνης και της φωσφοκρεατίνης του ανθρώπινου σώματος βρίσκεται στον σκελετικό μυ, ενώ το υπόλοιπο διανέμεται στο αίμα, τον εγκέφαλο, και άλλους ιστούς.

 

Λήψη κρεατίνης μέσω συμπληρώματος διατροφής

Η συμπληρωματική λήψη κρεατίνης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα αποθέματα του σώματος σε αυτό το ισχυρό καύσιμο και μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη και αντοχή. Επίσης η κρεατίνη φαίνεται να σχετίζεται με την αύξηση της άλιπης μυϊκής μάζας καθώς μπορεί να μειώσει τη διάσπαση των μυών και να διατηρήσει τις μυϊκές ίνες κατά την άσκηση. Τέλος, μπορεί να προκαλέσει πολυάριθμες αλλαγές στα μυϊκά κύτταρα, προωθώντας την πρωτεϊνοσύνθεση ως αποτέλεσμα την δημιουργία νέων μυϊκών πρωτεϊνών και την αύξηση της μυϊκή μάζας.με αυξημένα αποθέματα ενέργειας και κατά συνέπεια καλύτερη προπόνηση στο γυμναστήριο.

Πρωτόκολλα Λήψης:

Πρωτόκολλο 1 – Φόρτωμα (Loading) 5 ημερών με 20gr – Συντήρησης με 5gr
Η περίοδος φορτώματος (loading) πρέπει να αποτελείται από 5 συνεχόμενες ημέρες, όπου ο αθλούμενος καταναλώνει 20 γραμμάρια κρεατίνης την ημέρα σε δόσεις των 5 γραμμαρίων σε απόσταση 3-4 ωρών μεταξύ τους.
Αυτά τα πρωτόκολλα λήψης κρεατίνης έχουν αποδειχθεί αναμφίβολα ότι αυξάνουν τα αποθέματα κρεατίνης στους μυς και αυξάνουν την παραγωγή έργου. Μετά από την περίοδο φορτώματος, τα μϋικά αποθέματα κρεατίνης μπορούν να συντηρηθούν με τη λήψη μιας δόσης 5 γραμμαρίων κάθε πρωί τις ημέρες που δεν προπονούμαστε και μια δόση 5 γραμμαρίων τις ημέρες που περιέχουν ασκήσεις υψηλής έντασης όπως προπόνηση με βάρη μετά την άσκηση.

Πρωτόκολλο 2 – Καθημερινή Λήψη 5 γρ.
Μια δόση 5 γραμμαρίων μετά την άσκηση τις ημέρες που περιέχουν ασκήσεις υψηλής έντασης όπως προπόνηση με βάρη και λήψη μιας δόσης 5 γραμμαρίων κάθε πρωί τις ημέρες που δεν προπονούμαστε χωρίς να χρησιμοποιείται το διάστημα των 5 ημερών φόρτωσης.

Χρήση κρεατίνης και Eνυδάτωση

Όταν χρησιμοποιείτε την κρεατίνη , πρέπει να είστε καλά ενυδατωμένοι. Πιείτε άφθονο νερό κατά την διάρκεια της ημέρας .
Εκτός από τα αποτελέσματά της κρεατίνης στη δύναμη και την ενέργεια , η κρεατίνη ενεργεί επίσης ως volumizer, που αυξάνει το μέγεθος των κυττάρων μυών με την απορρόφηση του νερού. Η άφθονη κατανάλωση του νερού εξασφαλίζει στα κύτταρα να έχουν αρκετό ώστε να τραβήξουν όσο χρειάζονται.